Tips til støvsugning

Tips til støvsugning

For de fleste er støvsugning bare en sur pligt, men det er vigtigt at få støvsuget ordentligt, så du får bugt med snavs, dyrehår og husstøvmider. Her får du et par tips der gør dig til støvsugerekspert.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks

Husk at støvsuge under møblerne

Støvsugning er kedeligt, og når man støvsuger, er det let at køre uden om sofaen og reolen, men det er ofte der støvet og snavset samler sig.

Hvis der er husdyr i hjemmet, vil hår fra dyrene også tit ende under sofaen, så det er ingen god idé at springe over, heller ikke hvis det kræver at møblerne af og til skal flyttes.

Hvis du har en robotstøvsuger, kan du slippe for besværet med at flytte møblerne. De fleste robotter fylder omkring 8-10 cm. i højden, og de kan derfor køre under de fleste møbler.

Det er dog stadig en god idé at lave en grundig hovedrengøring 1-2 gange om året, hvor du flytter alle møbler, og sikrer dig at der ikke er noget snavs der er overset.

Husk også at støvsuge lænestole, sofaer og andre møbler, hvor der kan samle sig snavs. Her er det en fordel at bruge de forskellige mundstykker, der følger med din støvsuger, så du kan komme ned i alle krogene.

Støvsug madrasserne når du skifter sengetøj

Når du skifter sengetøj, er det en god vane, at støvsuge madrasserne, inden du lægger det rene sengetøj på. Soveværelset er et Eldorado for husstøvmider, og det er vigtigt at få støvsuget grundigt.

Hvis der er allergikere i familien, er det særlig vigtigt at holde sengen støvfri. Man kan evt. benytte særlige madrasovertræk som mindsker generne ved støvallergi.

Klik her, hvis du vil læse mere om, hvordan du bekæmper husstøvmider

Hold støvsugeren i topform

For de fleste af os, er støvsugere et redskab vi bruger, og så tænker vi ikke nærmere over det. Hvis du vil bevare din støvsugers sugeevne og sørge for at den fortsat yder maksimal støvsugning, kommer du ikke uden om at skulle vedligeholde den.

En støvsuger kræver dog kun minimalt vedligehold, så det kan klares på få minutter.

Støvsugerposen skal skiftes og eller støvbeholderen tømmes, når den er fuld, det ved de fleste. Sørg for at få skiftet posen inden den er helt fuld, så du ikke mister sugeevne, og dermed forringer kvaliteten af støvsugningen. De fleste støvsugere har en indikator, der viser hvornår posen skal skiftes.

Som udgangspunkt er originale støvsugerposer de bedste, men man kan dog få udmærkede uoriginale poser.

Det kan ikke undgås at det støver lidt, når du skifter posen. Skift derfor altid posen udendørs, så du undgår at støvet blæser rundt i boligen.

Din støvsuger er udstyret med filtre, der bl.a. skal sikre at det støv der suges op, ikke bliver blæst ud af støvsugeren igen. Disse filtre skal skiftes når der er beskidte. Et støvsugerfilter holder ca. 3-4 måneder, alt efter brug.

Der er filtre i alle støvsugere, både den almindelige, den ledningsfri og robotstøvsugeren.

Hvis du synes at din støvsuger er kommet til at lugte grimt, eller du blot vil sprede duft i rummene, findes der duftkugler til at komme i støvsugerprosen. Kuglerne suges ind i støvsugeren, og spreder duft efterhånden som du støvsuger. Duftkuglerne har ydermere den fordel, at støvsugeren ikke kommer til at lugte, når den ikke bruges.

Luft ud når du støvsuger

Ved støvsugning kan det ikke undgås, at der hvirvles støvpartikler rundt i rummet. De små støvpartikler kan være generende, specielt for personer der lider af astma eller allergi, og det er derfor vigtigt at lufte ud, mens du støvsuger.

Hvis du vil undgå generne fra støvsugning, kan en robotstøvsuger afhjælpe problemet. En robotstøvsuger kan programmeres til at støvsuge på tidspunkter, hvor der ikke er nogen hjemme. Det er ikke altid muligt at lade vinduerne stå åbne når du er ude, men hvis robotstøvsugeren stopper et stykke tid før du kommer hjem, vil støvet nå at lægge sig, så ingen bliver generet.

Nogle robotstøvsugere kan endda styres via en app på telefonen, så du slet ikke behøver at nærme dig støvsugeren.

Se alle artikler om robotstøvsugere