Søg
Close this search box.

Husstøvmider – Skaf dig af med plageånderne

Husstøvmider er en af de mest almindelige årsager til allergi, men med nogle få råd er det muligt at bekæmpe de små plageånder.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks

Luftfugtigheden i din bolig er afgørende for, om husstøvmiderne kan overleve, og sammen med grundig vask af sengetøj og rengøring, kan du blive husstøvmiderne kvit.

Husstøvmider trives ved høj luftfugtighed

Husstøvmider trives ved høj luftfugtighed, og i sidste ende er det luftfugtigheden der afgør om husstøvmiderne kan overleve i din bolig.

En høj luftfugtighed giver tillige risiko for at der kan dannes skimmelsvamp, hvilket er endnu et godt argument til at holde fugtigheden nede.

Den “Relative luftfugtighed”, ofte forkortet RF, bør ligge mellem 30-60%. Om sommeren vil luftfugtigheden ligge i den høje ende af skalaen, og om vinteren ligger den i den lave ende.

Relativ luftfugtighed måles med et hygrometer, som kan købes i boligbutikker og byggemarkeder.

Hvordan sørger man for lav luftfugtighed

Der er flere ting du selv kan gøre for at begrænse luftfugtigheden:

   

   • Luft ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen af 10 minutters varighed – også om vinteren

   • Sørg for at boligens friskluftventiler er åbne, og at de ikke er tilstoppede

   • Undgå at tørre tøj indendørs

   • Luft ud når du har været i bad. Husk at skrabe vandet af fliserne, så det løber ud i afløbet, og ikke fordamper ud i rummet

   • Brug altid emhætten når du laver mad, og læg låg på gryderne

   • Luft ud når du vasker gulv

   • Hold temperaturen på min. 17 grader i alle rum, og undgå temperaturforskelle større end 4-5 grader mellem de enkelte rum i boligen

  I rum hvor det er svært at holde fugtigheden nede f.eks. i badeværelser, tørrekældre og lignende, kan du montere en fugtstyret ventilator eller opsætte en affugter.

  Du kan købe en god og billig affugter hos Homeshop.dk (annoncelink)

  Hyppig rengøring – Især i soveværelset

  Som nævnt trives husstøvmider godt hvor der er fugtigt, og hvor de samtidig kan finde føde (hudskæl fra mennesker og dyr)

  Soveværelset giver ofte de ideelle livsbetingelser for husstøvmider, og da det samtidig er et sted vi opholder os meget, er det vigtigt at netop soveværelset er fri for allergifremkaldende husstøvmider.

  Udover at holde luftfugtigheden nede er hyppig rengøring og vask vigtig.

    

    • Skift sengetøj mindst hver 14. dag – Gerne hver uge

    • Sengetøjet skal vaskes ved temperatur på over 55 grader

    • Støvsug madrassen når du skifter sengetøj

    • Dyner og puder skal vaskes hver 3-4 måned

    • Undgå gulvtæpper i soveværelset, som er svære at holde fri for husstøvmider

    • Undgå at opbevare ting under sengen, så det er lettere at gøre rent

   Støv, snavs, hår fra dyr osv. er med til at forværre allergisymptomerne, og hyppig støvsugning kan være en fordel. Du skal dog værre opmærksom på, at rengøring og støvsugning hvirvler støvpartikerne op, som derfor kan være generende under selve rengøringen.

   Robotstøvsugeren kan gøre rent, når du ikke er hjemme

   Støvsugning ved hjælp af en robotstøvsuger kan foretages, når der ikke er nogen hjemme i boligen, hvilket kan mindske generne fra rengøringen.

   De fleste robotstøvsugere kan programmeres til at starte støvsugningen på et forudbestemt tidspunkt, f.eks. om formiddagen hvor familien er på arbejde og i skole.

   For at sikre at selv de mindste partikler ikke spredes i rummet, men bliver inde i støvsugeren, er det tilrådeligt at du vælger en robotstøvsuger med høj sugeevne og HEPA filter.

   High Efficiency Particulate Air – Populært kaldet HEPA, er et særligt filter i støvsugeren, som filtrerer den luft der blæses ud under støvsugningen. Når støvsugeren suger luft ind, som er blandet med støv og snavs, er det vigtigt at den luft der blæses tilbage i rummet er fri for støvpartikler – Det hjælper HEPA filteret med.

   Se alle artikler om robotstøvsugere