Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge – Stor købeguide

7. november 2016 By Robotland

Når du står overfor spørgsmålet – Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge? – så er der flere overvejelser du skal gøre dig, med hensyn til de funktioner du skal bruge, og hvilken pris du er indstillet på at betale.

Meget få moderne rengøringshjælpemidler, har fået så megen opmærksomhed som robotstøvsugeren. Den er både blevet rost til skyerne, og har fået massiv kritik, når kommunerne udskiftede hjemmehjælpen med en robot.

I takt med at robotstøvsugerne er blevet mere effektive og mere støjsvage end tidligere, er populariteten steget, og mange mennesker vil slet ikke undvære deres robotstøvsuger.

Det mange af os fortravlede mennesker leder efter, er noget der kan spare os tid i hverdagen, så vi kan bruge vores sparsomme fritid på andre og mere spændende gøremål, end støvsugning.

Alle er enige om, at en robot er let at bruge. Så længe du sørger for at der er strøm på robotten og den bliver tømt en gang i mellem, så kan du glemme alt om den – men hvilken model skal du vælge, og er en robotstøvsuger overhovedet god nok til at kunne erstatte din gamle støvsuger?

Bosch | Cecotec | Cleanmate | Ecovacs | Electrolux | Eufy | iRobot | Neato | Severin | Vileda | Vorwerk | Xiaomi

Øvrige mærker

Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge

Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge
Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge

I denne købeguide har jeg samlet en masse viden om robotstøvsugere, og guiden vil hjælpe dig med at beslutte om en robotstøvsuger er noget for dig.

Guiden indeholder også en masse gode råd, som vil gøre dit valg af støvsuger lettere.

Blandt andet kan du blive klogere på en robotstøvsugers funktioner, og på de ord og termer der bruges i forbindelse med robotstøvsugere.

Er en robotstøvsuger god nok?

Er en robotstøvsuger god nok, og er den overhovedet pengene værd? Der ligger en del test af robotstøvsugere på nettet. (bl.a. denne test fra Forbrugerrådet Tænk). Stort set alle de tests jeg har læst viser, at nogle hjem egner sig godt til robotstøvsugere, mens de i andre hjem, stort set vil være ubrugelige. Det er derfor afgørende, at du forholder dig til tre af de vigtigste faktorer, der indikerer om dit hjem egner sig til robotstøvsugning – Nemlig din gulvbelægning, din boligindretning og dine generelle krav til rengøring.

Robotstøvsugere har svært ved at manøvrere på langhårede tæpper, mens almindelige korte tæpper og hårde gulve som f.eks. træ og klinker støvsuges uden problemer.

Rum med store gulvflader, hvor robotten kan køre frit, egner sig bedre, end små rum med mange møbler.

Hvis du har brug for, at dit hjem bliver klinisk rengjort hver dag, så er en robot nok heller ikke noget for dig. Ønsker du derimod en lettere daglig støvsugning, så de store flader ser pæne og rene ud, men hvor du en gang i mellem selv skal fjerne støv på panelerne og under de tunge gardiner, så er en robot perfekt.

Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge? Disse ting skal du tage med i overvejelserne, når du skal vælge den rigtige robotstøvsuger.

Fordele ved en robotstøvsuger

  • Automatisk støvsugning giver mere tid til andre ting
  • Støvsuger når du ikke er hjemme (støj generer ikke)
  • Jævnlig støvsugning giver bedre indeklima
  • Robotstøvsugeres elforbrug er typisk lavere end en traditionel støvsuger
  • Perfekt til husdyr der fælder

Ulemper ved en robotstøvsuger

  • Tidlige modeller fik dårligt ry pga. ringe ydelse
  • Kan have problemer med langhårede tæpper og tæt møblerede rum
  • Du er sandsynligvis nødt til også at have en almindelig støvsuger
  • Pris

Robotstøvsugerens funktioner

Her er en liste med de mest almindelig funktioner, du skal forholde dig til ved valg af robotstøvsuger. Funktionerne varierer alt efter fabrikat og model, og betegnelserne kan også være forskellige, men er i hovedtræk ens.

Nogle af de mere avancerede funktioner findes kun på de dyre modeller, og her skal du igen vurdere dit behov.

Automatisk opladning

Støvsugeren kører selv tilbage i ladestationen, når den skal oplades, og fortsætter efter endt opladning. Denne funktion findes på de fleste robotstøvsugere. På nogle modeller i den billige ende af prisskalaen, skal du selv sørge for at sætte støvsugeren i stikkontakten.

HEPA filter (High Efficiency Particulate Air)

Allergi filter der fanger de helt små partikler som pollen og husstøvmider, og modvirker at partiklerne spredes for meget i boligen ved støvsugning. HEPA filte findes med forskellige filterringsniveauer og anbefales især hvis nogen i husstanden lider af allergi eller astma.

Navigation

De billigste modeller kører tilfældigt rundt, og kommer med tiden alle steder i rummet. Andre modeller kører intelligent, og kan derfor støvsuge rummet hurtigere. Nogle modeller kan selv “se” hvor på gulvet der er særligt snavset (støv, hår fra kæledyr osv.) og støvsuger disse steder ekstra grundigt.

Robotstøvsuger app til smartphones

Nogle robotstøvsugere kan programmeres og styres fra en app. Robotstøvsugeren tilsluttes dit trådløse Wi-Fi netværk, så du kan starte og stoppe støvsugningen, også når du ikke er hjemme.

Støjniveau

Egentlig ikke en funktion, men alligevel vigtig når du skal beslutte dig for den rigtige model. Robotstøvsugere larmer generelt meget mindre end en traditionel støvsuger, men hvis du er hjemme når robotten suser rundt, kan du med fordel vælge en støjsvag model.

Timer

Indbygget timer der kan indstilles til at starte støvsugningen på bestemte tidspunkter. F.eks. når du er på arbejde.

Trappesensor

En trappesensor får robotten til at stoppe når den nærmer sig en trappe eller et trin, for at undgå at robotten falder ned ad trappen og går i stykker.

Tæppeboost

Øger automatisk sugestyrken på gulvtæpper, hvor det er sværere at suge snavs op

Virtuel væg

En lille boks der udsender et signal, som robotten ikke kører forbi. Bruges hvis du vil forhindre robotten i at køre ind i et rum, eller holde robotten fra kostbare genstande.

Robotstøvsugere og alarmer

Går min tyverialarm i gang, når støvsugeren kører rundt i huset?

Til de fleste alarmsystemer kan man få en kæledyrssensor, som ikke registrerer mindre dyr og robotstøvsugere. Hvis du er i tvivl, kan du altid teste alarmen ved at starte støvsugningen, mens du venter udenfor. Går alarmen i gang, så kontakt alarmselskabet og forhør dig om mulighederne.

Er en robotstøvsuger godt for allergi

Meget tyder på at en robotstøvsuger vil være en god investering, hvis nogen i husstanden lider af støvallergi. En robotstøvsuger sørger for at gulvet hele tiden er fri for støv, og et HEPA filter sørger for, at opsamlet støv ikke bliver hvirvlet rundt i boligen under støvsugningen.

Som allergiker er det bedst hvis man helt kan undgå, at være til stede ved støvsugningen, og her har robotstøvsugeren virkelig sin berettigelse. Hvis robotten støvsuger når boligen er tom, vil det støv der trods alt altid spredes når støvsugeren kører, ikke genere allergiplagede personer.

Priser og tilbud på robotstøvsugere

Jeg håber denne guide i valg af robotstøvsuger har hjulpet dig videre.

Klik her og gå direkte til oversigten med priser og gode tilbud på robotstøvsugere.

Hvis du vil læse mere om de enkelte modellers funktioner, så gå tilbage til forsiden og klik ind på den model du er interesseret i.

Se alle artikler om robotstøvsugere