Bedste robotstøvsuger – Stor købeguide

Hvad er den bedste robotstøvsuger

Udvalget er stort, og hvilken robotstøvsuger skal du vælge? Desværre er der ikke noget entydigt svar på spørgsmålet, da valget afhænger af boligens størrelse og indretning, dine ønsker til funktioner, kvalitet og krav til pris. Denne Robotstøvsuger købeguide vil gøre det lettere for dig at vælge den model, der passer bedst til til dine behov.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks

Robotstøvsugeren er mere populær end nogensinde

I takt med at de selvkørende robotstøvsugere er blevet mere effektive, støjsvage og til at betale for menigmand, er populariteten steget. Robotten er en naturlig del af hverdagen i utallige hjem, og mange kan slet ikke forestille sig at skulle undvære deres robotstøvsuger.

Vi travle mennesker leder alle efter noget, der kan spare os tid i hverdagen. De fleste vil gerne bruge den sparsomme fritid på andre og mere spændende gøremål end støvsugning.

En ting der har været med til at øge populariteten er, at en robotstøvsuger er let at bruge. Så længe du sørger for, at der er strøm på robotten, og af støvbeholderen bliver tømt en gang i mellem, så passer den stort set sig selv.

Men hvilken model er den bedste robotstøvsuger til dig og din bolig, og er en robotstøvsuger overhovedet god nok til at kunne erstatte din gamle støvsuger?

Hvilken robotstøvsuger skal du vælge?

I denne købeguide har jeg samlet en masse erfaring og viden om robotstøvsugere. Guiden vil hjælpe dig med at finde den bedste robotstøvsuger til dit behov, og du får en masse gode råd, som vil gøre dit valg af robotstøvsuger lettere.

Blandt andet kan du blive klogere på en robotstøvsugers funktioner, og på de ord og termer der bruges i forbindelse med robotstøvsugere.

Nederst i artiklen finder du en række konkrete forslag til robotstøvsugere, som måske kunne være en godt valg.

Er en robotstøvsuger god nok?

Er en robotstøvsuger god nok, og er den overhovedet pengene værd? Der ligger en del test af robotstøvsugere på nettet. (bl.a. denne test fra Forbrugerrådet Tænk).

De fleste tests viser, at nogle hjem egner sig godt til robotstøvsugere mens de i andre hjem, stort set vil være ubrugelige. Det er derfor afgørende, at du forholder dig til tre af de vigtigste faktorer, der indikerer om dit hjem egner sig til robotstøvsugning nemlig:

  • Din gulvbelægning.
  • Din boligindretning.
  • Dine rengøringskrav.

Gulvbelægning

Robotstøvsugere har svært ved at manøvrere på meget langhårede tæpper. Almindelige korte tæpper, vinyl, linoleum og hårde gulve som f.eks. træ, og klinker støvsuges uden problemer.

Mange robotstøvsugere har indbygget vådmoppe, der også kan moppe gulvet, mens den støvsuger.

Boligindretning

Rum med store gulvflader, hvor robotten kan køre frit, egner sig bedre, end små rum med mange møbler. Jo mere frit robotten kan bevæge sig, desto mere effektiv vil støvsugningen være.

Det er faktisk præcis det samme, som når du støvsuger med en almindelig støvsuger. Her er det også svært at navigere rundt om møbler, lamper, under spiseborde og lignende.

Krav til rengøring

Hvis du har brug for, at dit hjem bliver klinisk rengjort hver dag, så er en robot nok ikke noget for dig.

Ønsker du derimod en lettere daglig støvsugning, så de store flader ser pæne og rene ud, men hvor du en gang i mellem selv skal fjerne støv på panelerne og under de tunge gardiner, så er en robotstøvsuger perfekt.

Fordele og ulemper ved robotstøvsugere

Robotstøvsugere har (ligesom alle andre ting) både fordele og ulemper. Når du skal vælge den rigtige robotstøvsuger, skal du være særligt opmærksom på disse ting:

10 fordele ved en robotstøvsuger

  1. Tidsbesparende – Automatisk støvsugning giver mere tid til andre ting.
  2. Ingen gener – Støvsuger når du ikke er hjemme (støj og støv generer ikke)
  3. Alsidig rengøring – Kan støvsuge på stort set alle slags gulve.
  4. Støvsuger under møbler – Kører under sofaer og senge (hvis der er plads)
  5. Bedre indeklima – Jævnlig støvsugning giver et forbedret indeklima.
  6. Lave driftsomkostninger – Lavere elforbrug end en traditionel støvsuger.
  7. God til dyrehår – Perfekt til husdyr der fælder, og kræver hyppig rengøring.
  8. Minimal vedligeholdelse – Oplader automatisk og genoptager selv støvsugningen.
  9. Zoneopdeling – Mange modeller kan indstilles til at støvsuge specifikke områder.
  10. Smartphone app – Indstilling, opsætning og daglig styring sker via en mobil app.

10 ulemper ved en robotstøvsuger

  1. Dårligt ry – Mange tidlige modeller fik et dårligt ry pga. ringe ydelse.
  2. Effektivitet – Kan have problemer med langhårede tæpper og tæt møblerede rum.
  3. Kan ikke stå alene – Du er sandsynligvis nødt til også at have en almindelig støvsuger.
  4. Støvsuger ikke trapper – Robotterne kan (endnu ikke) støvsuge trapper.
  5. Flere etager – Boliger med flere etager kræver manuel flytning eller flere støvsugere.
  6. Pris – De avancerede modeller er stadig dyrere end en almindelig støvsuger.
  7. Navigation – Kan få problemer med meget komplekse eller rodede rum.
  8. Batteritid – De fleste støvsugere kan køre 1-2 timer, før batteriet skal oplades.
  9. Støvbeholderen størrelse – Beholderne er ret små og kræver hyppig tømning.
  10. Kræver ryddet gulv – Robotten kan bliv fanget i ledninger, legetøj og lignende.

Hvis du er indstillet på at tage hensyn til robotstøvsugerens måde at arbejde på, vil en robot være en stor hjælp i de fleste hjem.

Robotstøvsugerens funktioner og egenskaber

Her er en liste med de mest almindelig funktioner, du skal forholde dig til ved valg af robotstøvsuger. Funktionerne varierer alt efter fabrikat og model, og betegnelserne kan også være forskellige, men er i hovedtræk ens.

Nogle af de mere avancerede funktioner findes kun på de dyre modeller, og her skal du igen vurdere dit behov. Egen erfaring siger dog, at ønskerne til avancerede funktioner stiger i takt med, at robotten bliver en større del af hverdagen – så undgå at købe for småt.

Automatisk opladning

Støvsugeren kører selv tilbage i ladestationen, når den skal oplades. Hvis rengøringen ikke blev afsluttet, kan flere modeller genoptage støvsugningen automatisk.

Denne funktion findes på alle nyere robotstøvsugere. På nogle tidlige modeller og robotstøvsugere i den helt billige ende af prisskalaen, skal du selv sørge for at sætte støvsugeren i stikkontakten.

HEPA filter (High Efficiency Particulate Air)

Et HEPA allergi filter fanger de helt små partikler som pollen og husstøvmider, og forhindrer at partiklerne spredes for meget i boligen ved støvsugning. HEPA filte findes med forskellige filterringsniveauer, og anbefales især hvis nogen i husstanden lider af allergi eller astma.

Nogle robotstøvsugere bruger andre slags filtre, men for nuværende betragtes HEPA filtre, som de mest effektive – Læs mere om hvordan et HEPA filter fungerer i denne artikel.

Navigation

De billigste robotstøvsugere kører tilfældigt rundt, og kommer med tiden alle steder i rummet. De fleste moderne robotter kører intelligent, og kan derfor støvsuge rummet hurtigere.

Nogle modeller kan selv “se” hvor på gulvet der er særligt snavset (støv, hår fra kæledyr, tabte havregryn osv.) og støvsuger disse steder ekstra grundigt.

Robotstøvsuger app til smartphones

Alle nyere robotstøvsugere af god kvalitet kan programmeres og styres fra en smartphone app. Alt opsætning, programmering, manuelt start og stop og overvågning af rengøringen indstilles i app’en.

Robotstøvsugeren tilsluttes hjemmets trådløse Wi-Fi netværk, så du kan starte, stoppe og justere støvsugningen, også når du ikke er hjemme.

Indbygget kort over boligen

Mange robotstøvsugere danner automatisk et kort over boligen, som vises i robottens app. På den måde kan du let udvælge de områder i hjemmet, du ønsker at rengøre, og du kan se hvilke rum, der allerede er støvsuget.

Kortet dannes automatisk de første gange, robotstøvsugeren kører rundt i hjemmet.

Vådmoppe funktion

Med en indbygget vådmoppe får du både støvsuget og moppet dine glatte gulve, hvilket giver en ekstra grundig og effektiv rengøring. Vådmopning kan ikke erstatte en gulvvask, men er et godt supplement til den lettere daglige støvsugning.

Robotten registrerer selv, når den kører op på en gulvtæppe, og deaktiverer automatisk moppefunktionen.

Støjniveau

Egentlig ikke en funktion, men støjniveauet er alligevel vigtigt, når du skal beslutte dig for den rigtige model. Robotstøvsugere støjer generelt meget mindre end en traditionel støvsuger, men hvis du er hjemme når robotten suser rundt, kan du med fordel vælge en støjsvag model.

Støjniveauet ligger på omkring 55-65 dB, hvilket svarer til at 2 mennesker taler sammen. Da robotstøvsugeren typisk arbejder 1-2 timer ad gangen, kan støjen genere hjemmearbejde, sovende børn osv. Du kan derfor med fordel starte robotten, når der ikke er nogen hjemme, og boligen er tom.

En anden mulighed for at begrænse støjen er at justere støvsugeren sugestyrke. De fleste robotstøvsugere kan støvsuge med forskellig sugestyrke, alt efter hvor snavset er. Lav sugestyrke er til let snavsede gulv, men vil reducere lyden betragteligt.

Timer / tidsplanlægning

En indbygget timer kan indstilles til at starte støvsugningen på bestemte tidspunkter. F.eks. når du er på arbejde.

I timeren kan du lave avancerede tidsplaner for alle ugens dag, og du kan frit vælge, hvornår robotten skal støvsuge, og hvornår den skal køre tilbage til ladestationen.

Uanset om du har indstillet en tidsplan eller ej, kan du altid starte robotstøvsugere, hvis der er behov for ekstra rengøring.

Trappesensor

En trappesensor får robotten til at stoppe, når den nærmer sig en trappe eller en afsats, for at undgå at robotten falder ned, og går i stykker.

Du behøver derfor ikke, at lave ekstra afskærmning eller afspærring ved dine trappeafsatser og etageadskillelser.

Tæppeboost

Tæpper er vanskeligere at støvsuge grundigt end glatte gulve. Tæppeboost funktionen registrerer automatisk, når robotstøvsugeren kører ind på et gulvtæppe, og øger automatisk sugestyrken.

Denne funktion er praktisk på væg-til-væg gulvtæpper, men også hvis du har mindre tæpper eller gulvmåtter rundt om i hjemmet.

Stemmestyring

Hvis du synes det er smart at styre robotstøvsugeren med stemmekommandoer, skal du vælge en robot integration til Amazon Alexa, Google Home eller en af de øvrige stemmeassistent systemer.

Når du har opsat koblet robotstøvsugeren til stemmeassistenten, kan du let starte og stoppe støvsugeren ved at tale til den.

Virtuel væg / No-Go områder

Med denne funktion kan du opstille en usynlig væg, som robotten ikke kører forbi. Funktionen bruges, hvis du vil forhindre robotten i at køre ind i et rum eller et område.

På den måde kan du holde robotten fra børneværelser med legetøj på gulvet, hundens område i huset og alle andre steder, hvor du ikke ønsker robotten skal færdes.

På ældre modeller er den virtuelle væg en lille boks, der stilles op foran området, hvor robotstøvsugeren ikke skal køre. På de fleste moderne robotstøvsugere er funktionen indbygget i app’en, hvor du let kan indstille “No-Go” områderne.

Robotstøvsugere og tyverialarmer

Går min tyverialarm i gang, når støvsugeren kører rundt i huset? Langt de fleste alarmsensorer fungerer ved registrering af en kombination mellem bevægelse og varme. Det betyder, at robotten i de fleste tilfælde kan køre, uden at sætte alarmen i gang.

Hvis din alarm alligevel går i gang, kan du til de fleste alarmsystemer få en kæledyrssensor, som ikke registrerer mindre dyr og robotstøvsugere. Hvis du er i tvivl, kan du altid teste alarmen ved at starte støvsugningen, mens du venter udenfor. Går alarmen i gang, så kontakt alarmselskabet og forhør dig om mulighederne.

Automatisk tømning af støvbeholder

Enkelte robotstøvsugere leveres med mulighed for automatisk tømning af støvbeholderen. I ladestationen er der indbygget en ekstra stor beholder, hvor støvet fra robottens mindre beholder opsamles.

På den måde kan robotten køre i ugevis, uden nogen form for tømning eller vedligeholdelse. Når den eksterne støvbeholder er fuld, kan du nemt bære den ud til skraldespanden og tømme den, uden støvet spredes i boligen.

Er en robotstøvsuger god for allergi?

Meget tyder på at en robotstøvsuger vil være en god investering, hvis nogen i husstanden lider af støvallergi. Ved jævnligt brug sørger robotstøvsugeren for, at gulvet altid er fri for støv, og det indbyggede støvfilter forhindrer, at opsamlet støv ikke bliver hvirvlet rundt i boligen under støvsugningen.

Som allergiker er det bedst, hvis du helt kan undgå, at være til stede ved støvsugningen, og her har robotstøvsugeren virkelig sin berettigelse. Hvis robotten støvsuger når boligen er tom, vil det støv der trods alt altid spredes, når støvsugeren kører ikke genere allergiplagede personer.

Eksempler på robotstøvsugere med forskellige funktioner og priser

Som lover i indledningen, får du nogle eksempler på robotstøvsugere fra forskellige mærker, så du kan spore dig ind på de funktioner og features, som vil passe bedst til dig.

Robotstøvsugerne er ikke listet efter funktioner eller ydeevne, men ved at lave en sammenligning af køretid, sugekraft, lydniveau og andre specifikationer, kan du få en god idé om egenskaberne og kvaliteten.

Cecotec Conga 7090

Cecotec Conga 7090 er en spansk designet robotstøvsuger, der har alle de funktioner, du kan ønske dig. Robotstøvsugeren kortlægger boligen, så du kan vælge hvor og hvornår, der skal støvsuges. Der er 10 indbyggede programmer, hvor du bl.a. kan vælge moppefunktion, så gulvene bliver kørt over med en fugtig klud.

Robotstøvsugeren opdager automatisk ting på gulvet, og kører uden om sovende kæledyr, legetøj og møbler. Alle funktioner styres via en app på din smartphone, så du altid kan starte og stoppe rengøringen.

  • Køretid: 240 min.
  • Sugestyrke: 10000Pa
  • App: Ja
  • Lydniveau: 64 dB
  • Højde: 97 mm
  • Moppefunktion: Ja

Se priser på Cecotec robotstøvsugere her

Ecovacs Deebot N8 Pro+

Ecovacs Deebot N8 Pro+ er en robotstøvsuger, der støvsuger og mopper gulvet i samme arbejdsgang. Første gang robottens sættes i gang, kortlægger den boligen, så du fremover kan vælge, hvilke rum eller områder, der skal støvsuges. Der er indbygget TrueDetect, der gør robotten i stand til er registrere forhindringer i rummene.

Moppefunktion og tæpperegistrering giver en bedre og mere effektiv rengøring. Når robotstøvsugeren kører på tæpper skruer den automatisk op for sugestyrken, og sørger samtidig for, at moppefunktionen deaktiveres.

  • Køretid: 110 min.
  • Sugestyrke: 2600 Pa
  • App: Ja
  • Lydniveau: 67 dB
  • Højde: 93 mm
  • Moppefunktion: Ja

Se alle Ecovacs modeller her

Eufy Robovac G10 Hybrid

Hvis du er på jagt efter en prisbillig robotstøvsuger, så er Eufy et godt bud. Her har Robotland.dk valgt at præsentere dig for model G10 Hybrid, der på trods af prisen har funktioner som indbygget moppefunktion, avanceret navigationsteknologi for hurtigere rengøring og stemmestyring via Alexa eller Google Assistant.

Eufy Robovac G10 Hybrid udmærker sig bl.a. ved en lav højde, der kan køre under de fleste møbler og et lydniveau på kun 55 dB. Du får indbygget moppesystem og styring med EufyHome-appen.

  • Køretid: 100 min.
  • Sugestyrke: 2000 Pa
  • App: Ja
  • Lydniveau: 55 dB
  • Højde: 72 mm
  • Moppefunktion: Ja

Tjek priser og yderligere Eufy robotstøvsugere her

iRobot Roomba i3

En af de mest kendte producenter af robotstøvsugere er uden tvivl iRobot, der har været med fra starten. iRobot programmet er ganske stort, og her er en robotstøvsuger, der rent prismæssigt ligger omkring middel. Roomba i3 har alle de moderne funktioner, du kan ønske dig, dog ikke moppefunktion.

Du får mulighed for punktrengøring og sensorer, der registrer snavs på gulvet, Home-app på dansk, og Recharge & Resume, der gør Roomba i3 i stand til at oplade og derefter fortsætte af sig selv.

  • Køretid: 75 min.
  • Sugestyrke: Ikke oplyst
  • App: Ja
  • Lydniveau: Ikke oplyst
  • Højde: 92,5 mm
  • Moppefunktion: Nej

Se alle de populære iRobot modeller her

Xiaomi Roborock S6

Xiaomi er en anden af de helt store producenter af robotstøvsugere, og i øvrigt også mange andre elektronikprodukter. Roborock S6 støvsuger og mopper dine gulve hver for sig eller i samme arbejdsgang – du bestemmer.

Robotstøvsugeren har intelligent navigationssystem, så den hurtigere kan støvsuge hele huset, uden at køre 2 gange det samme sted. Der er indbygget punktrengøring til særligt snavsede områder, og du får timer- og kalenderfunktion til planlægning af rengøringen.

  • Køretid: 180 min.
  • Sugestyrke: 2000 Pa
  • App: Ja
  • Lydniveau: 58 dB
  • Højde: 97 mm
  • Moppefunktion: Ja

Xiaomi har et bredt udvalg af modeller i alle prisklasser

Find den bedste robotstøvsuger hos Robotland.dk – Se priser og tilbud her

Jeg håber denne vejledning, har rustet dig til at vælge den robotstøvsuger, der passer bedst til dine ønsker og krav til udstyr, at du er kommet videre med dine overvejelser om køb.

Klik her og gå direkte til oversigten med priser og gode tilbud på +100 forskellige robotstøvsugere.

Hvis du vil læse mere om de enkelte modellers funktioner, så brug menuen og klik ind på den model du er interesseret i.

Se alle artikler om robotstøvsugere og robotplæneklippere