Hvordan virker en robotplæneklipper?

Hvordan virker en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper kører vilkårligt rundt i haven, og efter noget tid, har den klippet græsset overalt. Det er sådan en robotplæneklipper overordnet set fungerer, men der er selvfølgelig flere ting du skal vide, inden du køber en robotplæneklipper. Læs med og få svar på hvordan en robotplæneklipper virker, og hvilke funktioner og egenskaber robotten har.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks

En robotplæneklipper skal altid vælges ud fra din græsplænes størrelse. Der findes robotplæneklippe til små græsplæner på nogle få hundrede kvadratmeter og op til haver på 2-3000 m2.

Hvis robotten ikke har den rette kapacitet, vil den ikke kunne nå hele plænen rundt, og resultatet vil være en græsplæne, der ikke er klippet pænt og ordentligt.

Hvis du vil være helt sikker på, at du ikke vælger en robotplæneklipper med for lille kapacitet, anbefales det, at du vælger en model lidt større, end du egentlig har brug for.

Sådan virker en robotplæneklipper

Langt de fleste robotplæneklippere fungerer efter de samme principper. Her får du en generel introduktion til hvordan en robotplæneklipper fungerer, men der kan være mindre forskelle fra mærke til mærke og endda mellem de enkelte modeller.

Når du køber din robotplæneklipper, følger der en ladestation, et afgrænsningskabel og som regel et sæt skabeloner, der gør det lettere at montere afgrænsningskablet korrekt. Placering af ladestation og montering af afgrænsningskabel kommer vi nærmere ind på længere nede i artiklen.

Små knive klarer klipningen

Under robotten sidder der nogle små skarpe knive. Når robotplæneklipperen går i gang, begynder knivene at rotere, og græsset bliver klippet.

Det anbefales at du tjekker knivene et par gange i løbet af sæsonen. Hvis knivene er blevet sløve skal de udskiftes, så græsset klippes pæneste muligt. Hvis græsstråene begynder at blive gule i toppen, kan det være et tegn på, at knivene er blevet sløve, og ikke klipper ordentligt.

Robotplæneklipperen kører vilkårligt

En robotplæneklipper kører mere eller mindre vilkårligt rundt på græsplænen, og efter noget tid er hele plænen klippet. Nogle robotplæneklippere er udstyret med intelligent navigation, så robotten ikke kører samme sted 2 gange. Det giver en hurtigere klipning, hvilket kan være relevant i store haver.

Til forskel fra robotstøvsugere der ofte kører i lige linjer, kører robotplæneklipperen mere vilkårlig, og det er helt bevist. Når robotten ikke har den samme rute rundt på plænen, undgår du spor i græsplænen, og du får en mere jævn og flot klipning.

Styring via smartphone app

Stort set alle moderne robotplæneklippere, kan indstilles og kontrolleres med en app til telefonen. Det betyder, at du kan lave alle indstillinger på telefonen, og når du trykker “Gem” sendes informationerne til robotten.

Hvis robotten er koblet til hjemmets Wi-Fi, kan du ændre indstillinger, uanset hvor du befinder dig, blot du har internetforbindelse. Du kan også starte og stoppe klipningen og ændre i alle robottens indstillinger.

Klipning i zoner

Mange robotplæneklippere kan inddele plænen i zoner. På den måde kan du selv bestemme hvornår de enkelte zoner skal klippes, og hvor lang tid robotten skal køre i hver zone.

Du kan f.eks. fortælle robotten at den ikke skal klippe langs terrassen i spisetiden, eller ved gyngestativet, når børnene leger.

Klipning efter tidsplan

Hvis du selv vil kontrollere, hvornår robotplæneklipperen skal arbejde, kan du bruge tidplaner, der er en indbygget funktion i de fleste modeller.

Du kan f.eks. fortælle robotten, at den kun skal klippe græs, når du ikke er hjemme, så du ikke forstyrres mens du bruger haven.

Kører selv til opladning

Når robottens batteri er ved at løbe tør for strøm, eller klipningen er overstået, vil du kunne se, at den kører ud til kanten af plænen, hvor den følger kanttråden tilbage til ladestationen, hvor de automatisk begynder at lade op.

Efter endt opladning er robotplæneklipperen klar til endnu en klipning. Langt de fleste moderne robotplæneklippere kan arbejde efter et tidsskema, hvor du vælger i hvilket tidsrum på døgnet, græsset sal klippes.

Hvis det begynder at regne kører robotplæneklipperen hjem

Det er ikke godt for græsset, hvis robotplæneklipperen klipper i regnvejr. Derfor er robotten udstyret med en regnsensor, der registrerer, når det begynder at regne.

Når sensoren opdager at det regner, sender den automatisk robotplæneklipperen retur til ladestationen. Når det igen er blevet tørvejr, optager robotten arbejdet og gør klipningen færdig.

I Danmark er det ikke ualmindeligt, at det regner ofte. Derfor kan du slå regnsensoren fra på mange robotplæneklippere, så de kan slå græs selv i perioder med meget regn.

Du skal selv klippe kanterne

De fleste robotplæneklippere kan køre meget tæt på græskanterne, men du skal være indstillet på, at kanterne stadig skal klippes manuelt – præcis ligesom du skal, når du klipper græs med en almindelige plæneklipper.

Klipning af græskanter er dog en lille pris at betale, når du finder ud af, hvor meget tid en robotplæneklipper, kan spare dig for.

Hvordan ved robotplæneklipperen, hvor den skal klippe?

Robotplæneklipperen skal holde sig inde i have, og den skal køre uden om blomsterbede, havebassiner og træterrasser, men hvordan gør den det?

Sammen med din robotplæneklipper følger der en ladestation og et tyndt kabel med, kaldet afgrænsningskabel, kantkabel eller kanttråd. Afgrænsningskablet skal trækkes fra ladestationen rundt i kanten af græsplænen, og slutte ved ladestationen igen.

Kablet skal trækkes i en bestemt afstand fra hække og hegn, og det er kanttråden der sætter grænsen for, hvor robotplæneklipperen skal køre. Afgrænsningskablet trækkes rundt blomsterbede og andre arealer, hvor du ikke ønsker robotten skal køre ind.

Afgrænsningskablet kan graves ned, men den letteste måde er at placeres kablet oven på jorden, og gøre det fast med små pløkke, som også følger med maskinen. Efter kort tid er gæsset groet op om kablet, og der vil ikke længere være synligt.

Et godt råd er, at du klipper græsset meget kort i kanterne inden monteringen af kanttråden, da de så er meget lettere at få til at ligge jævnt og plant.

Placering af ladestation

Det første du skal gøre, er at finde et egnet sted at placere ladestationen. Placeringen skal være tæt på en stikkontakt, så der kan trækkes strøm til opladning af robottens batteri.

Placeringen skal også være let for robotten at komme til, så den kan køre lige ind og lige ud. Det anbefales at du læser installationsvejledningen grundigt, da der kan være forskellige krav til den enkelte robotters ladestation.

Stigninger og niveauforskelle

Hvis din have er meget kuperet, skal du vælge din robotplæneklipper derefter. Alle robotplæneklippere kan klare mindre stigninger, men hvis du har stigninger på mere end 25-30%, skal du studere plæneklipperens specifikationer nøje, så du sikre at robotten kan forcerer alle bakkerne.

En robotplæneklipper kan ikke klare niveauforskelle. Hvis du har flere niveauer i haven, skal du enten lave en passage, hvor robotten kan køre op og ned, eller flytte robotplæneklipperen manuelt. Hvis haven er inddelt i flere niveauer, er det spørgsmålet, om en robotplæneklipper er det rigtige valg for dig.

Komplekse haver

En robotplæneklipper kan bedst lide åbne strækninger, men dermed er det ikke sagt, at du ikke kan bruge en robot i haver med mere komplekse indretninger.

Du skal passe på ikke at lave alt for snævre sving, hvor robotplæneklipperen skal dreje meget skarpt og meget ofte. Det kan resultere i, at robotplæneklipperen “graver” sig ned og sidder fast. Prøv at lave bløde sving og knapt så mange vendinger i stedet. Det kan betyde, at du skal klippe mere med kantklipperen, men robotten vil alligevel være en stor hjælp.

Kan du selv installere en robotplæneklipper?

Alle med en smule teknisk snilde, kan installere en robotplæneklipper. Til de fleste robotplæneklippere følger der udførlige vejledninger med, og langt de fleste mærker, har videoer på YouTube, der forklarer installationen.

Inden du går i gang, skal du forberede dig lidt. Du skal finde ud af, hvor ladestationen skal placeres, og du skal have en god idé om, hvor afgrænsningskablet skal trækkes.

Når du har styr på disse ting, kan du begynde at trække kablet rundt langs græskanten. Kablet gøres fast med små plastikpløkker, og det er letteste at slå pløkkerne i jorden med en gummihammer.

Du skal være forberedt på, at du skal lave mindre tilretninger de første par gange, robotten kører rundt på plænen. Måske er du kommet lidt for tæt på hækken, eller måske er nogle sving blevet lige skarpe nok. Heldigvis er det ret let at flytte kablet, så selvom du skal lave et par ændringer, er arbejdet hurtigt klaret.

Hvor meget støjer en robotplæneklipper

En robotplæneklipper er ikke helt lydløs, men den støjer langt mindre end en motorplæneklipper. Til gengæld kører den også meget længere tid ad gangen.

De fleste robotplæneklippere støjer med ca. 60-70 dB. Det svarer nogenlunde til, at to mennesker taler roligt med hinanden..

Hvis du mener at støj kan blive et problem for dig eller dine naboer, så er det bestemt en parameter, du bør tage med i overvejelserne.

Er en robotplæneklipper sikker at bruge?

En robotplæneklipper er ret sikker at bruge. For det første kører den ikke særlig hurtigt, så du kan sagtens nå at flytte dig, når den kommer kørende, og for det andet kan du altid sende robotten i pit, hvis du ligger og soler dig på græsset.

Hvis robotten bliver løftet op eller vælter, standser knivene med det samme. Der er derfor ingen risiko, hvis et barn kommer lidt for tæt på plæneklipperen.

Der har været en del tale om, hvorvidt en robotplæneklipper skal køre om aftenen, når pindsvin og andre natteravne er på farten. Det anbefales derfor, at du undlader at klippe græs, efter mørket frembrud.

Skal robotplæneklipperen have sin egen garage?

En robotplæneklipper er beregnet til at være ude i alt slags vejr. Den kan derfor sagtens tåle regn og sol, og som standard følger der sjældent en garage med i købet.

Selvom robotten er bygget til udelivet, kan du alligevel forlænge levetiden, hvis du beskytter den med et tag eller en garage. Særligt solens skadelige stråler kan være meget hårdt for robottens plastik, og den kan hurtigt komme til at se slidt og blegnet ud.

Tjek de mange garager til robotplæneklippere her.

Er du klar til at købe en robotplæneklipper?

Nu skulle du have fået svaret på spørgsmålet “Hvordan virker en robotplæneklipper”. Du skulle også gerne have fået en idé om, hvordan robotplæneklipperen fungerer, og om en robot er den rigtige løsning for dig.

Tjek de mange robotplæneklippere som vises på Robotland.dk – Du finder udbuddet her, Hvor du kan se modeller fra bl.a. Gardena, Worx, Bosch, AL-KO, Robomow og flere andre.