Søg
Close this search box.

Hvordan virker en robotstøvsuger?

Hvordan virker en robotstøvsuger, og vil den passe til din bolig? Læs med og få svaret her. Robotstøvsugere har udviklet sig meget siden de kom på markedet for år tilbage, og en robotstøvsuger er ikke længere et larmende monster, der kører planløst rundt og kun støvsuger halvdelen af gulvet, men derimod en maskine med meget avanceret teknologi.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks

Moderne robotstøvsugere har på flere områder ændret den traditionelle rengøring i mange hjem. De små og elegante robotstøvsugere er blevet utroligt populære, og efterhånden som teknikken er blevet forfinet, er den blevet ekstra anvendelig i mange almindelige hjem.

Men er en robotstøvsuger overhovedet pengene værd, og passer den til den type bolig du bor i? Det kan du læse mere om her, hvor du bliver klogere på de grundlæggende funktioner i en robotstøvsuger.

Hvordan virker en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger gør præcis det du tænker – den støvsuger automatisk. Til forskel fra den almindelige støvsuger er den mere intelligent, og den kan arbejde på egen hånd, også når du ikke er hjemme.

Moderne robotstøvsugere kan tilpasse sig de fleste boliger, og den finder selv ud af at køre uden om møbler, potteplanter og legetøj. Du skal bare starte robotten, så klarer den resten selv.

Ganske som en almindelig støvsuger, kan robotten støvsuge både hårde gulve og gulvtæpper. Snavset opsamles i en lille beholder, som skal tømmes med jævne mellemrum.

Når robotstøvsugeren er færdig med rengøringen, vender den automatisk tilbage til sin ladestation, hvor den oplader, så den er klar til næste støvsugning.

Mange robotstøvsugere kan sende en besked til din smartphone, og fortæller at den er færdig med rengøringen.

Hvordan ser en robotstøvsuger ud?

Langt de fleste robotstøvsugere er runde. Det gælder bl.a. for mærker som iRobot, Ecovacs og Xiaomi. Andre modeller, som f.eks. Neato, har form som et “D”, mens Electrolux er kendt for deres trekantede form.

De fleste robotter har betjeningsknapper eller et lille display på toppen, der bruges til at starte og stoppe rengøringen. Alle moderne robotstøvsugere kan dog også styres fra en smartphone app, hvor du også finder de mere avancerede indstillinger.

Mange robotstøvsugere er udstyret med en lille “kofanger” på fronten. I tilfælde af, at robottens navigation ikke opfanger en forhindring, stopper robotten op og ændrer retning, hvis kofangeren støder ind i noget.

På siderne sidder små roterende børster, som sørger for at fange snavs og støv langs vægge og i hjørner og lede den ind i støvbeholderen. Under robotten sidder en børste, der sørger for at fange det støv, som robotten kører hen over.

Hvordan virker en robotstøvsuger?

Næsten alle robotstøvsugere drives af små hjul under robotten, og et eller flere hjul der kan dreje, så robotstøvsugeren kan ændre retning.

Mange moderne modeller er udstyret med små sensorer langs robottens sider. Sensorerne opfanger de omgivelser robotten kører i, og sørger for, at den ikke støder ind i noget eller vælter ned af trapper.

En del robotter kan endda tegne et kort over boligen ved hjælp af sensorerne. Kortet kan efterfølgende bruges til at fortælle robotstøvsugeren i hvilke rum den skal støvsuge.

Som en almindelig støvsuger er robotstøvsugeren udstyret med en motor, der sørger for at suge støv og snavs ind i støvbeholderen. Robotten kan også have installeret moppefunktion, så dine hårde gulve bliver moppet efter støvsugningen.

Når robotstøvsugeren ikke er i brug, vil den befinde sig i ladestationen og oplade batterierne, inden den næste rengøring. Det er vigtigt, at ladestationen placeres strategisk rigtigt, så robotstøvsugeren selv kan finde vej til den, og let komme ud igen. Det er mest optimalt, hvis der er god plads på begge sider af ladestationen.

Robotstøvsugeren kan arbejde efter en defineret tidsplan. Det kan f.eks. være om dagen, når du ikke er hjemme, eller på et hvilket som helst andet tidspunkt, der passer ind i din hverdag.

Når tiden for rengøringen oprinder, går robotstøvsugeren automatisk i gang med at støvsuge. Når støvsugningen er overstået, eller batteriet er ved at være fladt, vender robotten retur til ladestationen. En del modeller kan selv huske, hvor de nåede til inden opladningen, og de fortsætter automatisk, når der igen er strøm på batteriet.

Du kan til enhver tid starte robotstøvsugeren manuelt, også uden for de skemalagte tidspunkter.

Navigation – Sådan finder robotstøvsugeren rundt

De første robotstøvsugere kørte rundt på må og få, og efter noget tid havde robotten været hele boligen rundt. Moderne robotstøvsugere har indbygget navigation, der gør det muligt, at støvsugeren selv kan finde rundt i boligen, og ikke kører samme sted 2 gange. Det giver en langt mere effektiv støvsugning, og rengøringen er overstået meget hurtigere.

Måden som robotstøvsugeren navigerer på, varierer fra model til model. De fleste robotter kører i lange lige linjer, og slutter af med at køre langs væggene, så alt støv og snavs opsamles. Der er andre robotter der kører i cirkulære bevægelser, og atter andre der arbejder i diagonaler.

Mange modeller har mulighed for at angive, hvis der er områder som ikke skal støvsuges. Det kaldes for virtuel walls, restricted area, zone rengøring eller lignende. På den måde kan du undgå at robotten kører ind i værelser der ikke skal støvsuges, eller hvor du ikke ønsker at den skal have adgang.

Hvad er begrænsningerne ved en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger kan løse mange af de dagligdag rengøringsopgaver. Du kan komme hjem til en bolig, der er støvsuget hver dag, og alle krummer fra morgenmaden og nullermænd under sofaen er pist væk. Du behøver ikke være bange for at tage gæster med hjem, og når du får uventet besøg, er gulvet altid rent og pænt. Men en robotstøvsuger har naturligvis både fordele og ulemper.

Vi starter med nogle af de begrænsninger en robotstøvsuger har:

Nivaeuforskelle

En robotstøvsuger kan ikke køre på trapper, så hvis du har niveauforskelle i boligen, har du to muligheder. Du kan vælge at flytte robotten mellem etagerne, hvilket vil fungere fint. Du kan også vælge at have flere robotter, men det er naturligvis forbundet med en ekstra udgift.

Robotten kan ikke se

Selvom moderne robotstøvsugere er udstyret med meget avanceret teknik, så kan de ikke se – endnu. Derfor kan du opleve, at der ligger et støvkorn, som robotten ikke har fået med i støvsugningen, fordi det måske er blæst rundt under rengøringen.

Kan kun støvsuge gulvet

Når du støvsuger med en almindelig støvsuger, tager du sikkert kanten på panelerne, sofaen og sengene en gang imellem. Robotstøvsugere kører kun på gulvet, og er derfor bedst velegnede til den lettere daglige rengøring.

Hvilke fordele er der ved en robotstøvsuger?

Heldigvis er der også en masse fordele ved at bruge en robotstøvsuger. Robotten er den moderne rengøringshjælp, som mere eller mindre passer sig selv.

Du får en lettere hverdag

Rengøring er sikkert ikke din yndlingsbeskæftigelse, og med en robotstøvsuger kan du spare en masse kostbar tid i hverdagen. Når du kommer hjem fra job, skal der handles ind og laves mad, og måske vil du have ekstra tid til at lege med børnene. Robotten giver dig mere tid og bedre samvittighed.

Robotstøvsugeren er let at bruge

Når først robotstøvsugeren er indstillet, arbejder den automatisk, også når du ikke er hjemme. Du kommer hjem til en rengjort hjem, og det eneste du skal gøre er, at tømme støvbeholderen og måske fylde vand på gulvmoppen.

Kompakt design

En robotstøvsuger fylder næsten ingenting. Det betyder, at robotten kan køre under de fleste stole, sofaer og senge, så den fanger alt støvet – også det du ikke selv ville få med ved den daglige rengøring med den gammeldags støvsuger.

Intelligent støvsugning

Efterhånden som teknologien er blevet udviklet, er robotstøvsugeren blevet mere intelligent og brugervenlig. Mange modeller kan f.eks. selv registrere, hvis der ligger meget snavs et bestemt sted på gulvet, så den skal bruge ekstra tid det pågældende sted.

Overkommelig pris

Robotstøvsugere er efterhånden kommet så langt ned i pris, at de ikke koster meget mere end en god almindelig støvsuger. De billigste robotstøvsugere koster omkring 1500-2000 kr. Hvis du leder efter modeller med flere og mere avancerede funktioner, skal du du regne med, at gå op i pris.

Hvor kan du købe en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere kan købes i alle landets elektronikvarehuse. Du kan også vælge at købe din robotstøvsuger online, hvor du finder langt det største udvalg, og i de fleste tilfælde også de billigste priser.

Robotland.dk samarbejder med flere udvalgte danske webshops, og her på siden, har du mulighed for at se priser på en lang række at de meste populære modeller.

Se alle robotstøvsugere på Robotland.dk her