Søg
Close this search box.

Bedste haveindretning til din robotplæneklipper – 7 gode råd

7 gode råd til at lave den bedste haveindretning til din robotplæneklipper. En robotplæneklipper kan bruges i de fleste haver, en der er alligevel en del du selv kan gøre, hvis du vil sikre de mest optimale forhold for robotten.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks

Med nogle ganske få tips, kan du undgå at lave et havedesign, der sætter begrænsninger for robotplæneklipperen, og som let kunne være undgået.

Her får du nogle enkle tips til dig der skal anlægge ny have, eller som gerne vil tilpasse den ældre have til robotplæneklipperen. Hvis du skal anrette eller ændre dit havedesign, kan det anbefales at bruge Gardena MyGarden som er et online haveplanlægningsprogram, som kan bruges ganske gratis. Med Gardena MyGarden kan du nemt lave den bedste haveindretning til din robotplæneklipper.

Husk at der skal strøm til ladestationen

En robotplæneklipper har brug for en ladestation, hvor den kan køre hen, når batteriet skal genoplades. Derfor skal du have en stikkontakt i nærheden af græsplænen, og ikke for langt fra ladestationen.

Ladestationen skal placeres, så robotplæneklipperen let kan køre ud og ind i ladestationen. Der mest optimale er er have et pat meter på begge sider ag basen, men som minimum skal du sørge for at have den plads, der er angivet brugsvejledningen.

Kan robotten kører over indkørslen?

Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen for, at en robotplæneklipper kan krydse en flisebelagt indkørsel. Du skal selvfølgelig være opmærksom, når du kører ind med bilen, så du ikke rammer robotten. Den kamp kan nemlig kun have én vinder – og det er ikke din robotplæneklipper.

Hvis din haveindretning tillader det, vil det være at foretrække, hvis du kan køre uden om indkørslen. Måske kan du køre den anden vej rundt om huset i stedet?

Sådan skaber du den bedste kørevej

Du kan sagtens have hegn, blomsterbede og havebassiner i græsplænen, blot du sørger for, at der er plads nok til robotplæneklipperen. De fleste robotplæneklippere kræver en passage på minimum 1 meter i bredden, for at fungere optimalt.

Når du trækker dit afgrænsningskabel rundt i haven, skal du sørge for, at få passagerne med. På den måde er du sikker på, at robotplæneklipperen kommer hele vejen rundt på plænen – også der hvor der er smalle passager.

Kan robotplæneklipperen passere stier i græsplænen?

En robotplæneklipper kan sagtens kører over stier og havegange, hvis den skal klippe græs på begge sider. Der er nogle få begrænsninger, som du skal undgå:

  • Stier med løse sten, hvor robotten kan sætte sig fast
  • Niveauforskelle som robotplæneklipperen ikke kan forcere
  • Meget hård belægning hvor kanttråden ikke kan monteres

Disse forhindringer kan nemt undgås, og hvis du lægger et trækrør under f.eks. flisebelægning, kan du sagtens trække afgrænsningskablet der.

Kan robotplæneklippere køre på skråninger?

Langt de fleste robotplæneklippere kan køre på skråninger med forholdsvis stejle stigninger fra omkring 15%-45%. Hvis du har mange og stejle stigninger, bør du gå efter en robot, der har de rette specifikationer.

Skråninger kan give udfordringer efter perioder med megen regn, som har gjort jorden ekstra våd. Den fugtige jord kan gøre det svært for robotplæneklipperen at stå fast, og kan du risikere, at den “pløjer” græstotter op.

Ved ekstra stejle skråninger kan det være nødvendigt, at lede robotten rundt om stigningen, og så klippe græsset der på den gode gammeldags facon.

Kan robotplæneklippere køre uden om træer?

Robotplæneklippere kan sagtens køre uden om træer, buske og andre forhindringer i græsplænen. Men store træers rødder kan give udfordringer.

Hvis rødderne er meget fremtrædende over græsset, kan robotten risikere at køre op på rødder og sætte sig fast. Et andet problem kan være, at robotplæneklipperens skarpe knive beskadiger træets rødder så det tager skade, eller måske endda går ud.

Hvis du er i tvivl om rødderne vil give problemer, er du nødt til at trække kanttråden, så robotplæneklipperen bliver ledt i en buen uden om træet.

Sådan undgår du at klippe kanter

Det er de færreste græsplæner, hvor du ikke bliver nødt til at kippe nogle kanter med græstrimmeren, men du kan gøre meget for at minimere den tid, du skal bruge med trimmeren.

Hvis du sørger for, at der ikke er høje kanter imellem græsplænen og terrasser og flisebelægninger, ka du placere afgrænsningskablet tættere på kanten, og du slipper for kantklipningen.

Der findes flere robotplæneklippere som f.eks. Worx, der har “Cut to Edge” funktion, der klipper så tæt på kanten som muligt. Du slipper dog ikke helt for den manuelle kantklipning – men det er tæt på.

Er du klar til at planlægge haven til robotplæneklipperen?

Det var vores 7 gode råd til at lave den bedste haveindretning til din robotplæneklipper, så robotten får de bedste og mest optimale arbejdsforhold. Om du vil bruge alle rådene eller blot nogle få, er selvfølgelig helt op til dig selv.

Haven kræver naturligvis også en robotplæneklipper med de rette specifikationer – Tjek alle de robotplæneklippere, der kan købes online blandt de forhandlere, som Robotland.dk samarbejder med.

Se robotplæneklipperne her